Polecamy...

Prasa do owoców

8 czerwca 2016

Masz w domu sad? Jeśli tak, to z pewnością na jesień masz mnóstwo owoców, które mają doskonały smak. Co zwykle z takimi owocami robimy? Służą nam one zarówno do jedzenia na bieżąco, robienia wypieków, jak i do tego, aby je przechować na zimę. Nie możemy jednak zrobić tego w takiej postaci, w jakiej są aktualnie. Jeżeli nie mamy odpowiedniej chłodni, to niestety nie przetrwają one zimy. Możemy je oczywiście zamrozić, ale to już nie jest to samo.

Dlatego bardzo często na jesień mamy mnóstwo pracy nie tylko z grabieniem liści, koszeniem trawnika, wyrywaniem trawy spomiędzy kwiatów, ale także z przetworami. Ich robienie jest bardzo czasochłonne, ale się opłaca, gdyż są one pyszne i słodkie. Jednak, aby zrobić taką marmoladę czy dżem, musimy najpierw te owoce obrać ze skórki, a później jeszcze wyciągnąć pestki oraz inne rzeczy, które do przetworów się nie nadają. Jeżeli mamy kwaśne jabłka typu szara reneta lub inne jej odmiany, to możemy zrębnic ocet. Przyda się on, jako dodatek do sałatek, ogórków korniszonych oraz do domowych porządków. Po co mamy przepłacać w sklepie za butelkę, skoro możemy zrobić go sobie sami?

Jednak wszystkich jabłek nie damy rady przerobić na ocet. Przy całym sadzie jest to niemożliwe, zresztą miałybyśmy zapasy na kilka lat. Dlatego wszystkie owoce, które zostaną, trzeba przerobić w inny sposób.

Dokonały i naturalny sok

Aby nie tylko wykorzystać owoce, ale zrobić to w szybkim tempie, a do tego cieszyć się nimi całą zimę, powinniśmy zainwestować w prasę. Przy jej pomocy wyciśniesz praktyczni wszystkie owoce, a nawet warzywa. Takie owoce należy najpierw dobrze umyć i powykrawać to wszystko, co jest zgnite lub robaczywe. Do prasy, jabłka możemy wrzucać w całości, więc nie musimy ich przekrajać. Świeżo wyciśnięty sok, jest pyszny, mętni bardzo orzeźwiający. Nie może on jednak zbyt długo stać. Dlatego zaraz po odciśnięciu należy go za pasteryzować. Dzięki temu zachowamy jego smak i aromat na całą zimę i przez ten okres będziemy mogli się cieszyć latem zamkniętym w butelce.

Jeśli lubimy mieszać smaki, to na przykład do soku z jabłek, możemy dodać krople miętowe lub cukierki o tym smaku. Możemy również zrobić sok marchewkowo – jabłkowy poprzez dodanie marchewki. Jednak wyciskanie marchewki nie jest zbyt dobrym pomysłem, więc lepiej jest ja zmiksować na gładką masę i w takiej postaci dodać do soku i razem pasteryzować. Kombinacji jest wiele, to, jaką wybierzesz, zależy tylko i wyłącznie od Ciebie i Twoich pomysłów.

 

 

To może Cię zainteresować